Azure üzerinde hizmet veren sanal sunucularınızı Azure Portal ( Ibıza Portal) üzerinden unutulan şifrelerini sıfırlama şansına sahipsiniz. Bunu arayüzden kolay bir şekilde yapabiliyoruz fakat bir Resource Group içerisinde ortalama 10-20 VM için aynı işi tek tek yapmak işkenceye dönüşebiliyor. Geliştirdiğim Script sayesinde Windows ve Linux önemi olmaksızın göndereceğiniz parametrelere ilgili değerleri yazarak işlemi çok kolay bir şekilde yapabilirsiniz.
Öncelikle Technet Script Center sayfasından indirebilirsiniz. Powershell Script kullanabilmeniz için Azure Hesabınızın credential bilgilerini girmeniz gereklidir. Azure RM için Powershell üzerinde oturum açmak "Login-AzureRMAccount" yazmanız yeterli olacaktır.
"Login-AzureRMAccount" cmdlet kullandıktan sonra, indirdiğiniz script çağırmamız gerekmektedir. Scriptin bulunduğu path üzerinden çağırıp ilgili parametreler için değerleri gönderelim. Script içerisinde gönderilmesi gereken zorunlu parametreler aşağıdaki gibidir.
- WindowsAdminName : Windows sunucularınızda sıfırlamak istediğiniz hesap adını giriniz.
- WindowsPassword : Windows sunucularda resetlemek istediğiniz hesap adı için verilen şifre değeri gönderilmelidir.
- LinuxAdminName : Linux sunucularınızda sıfırlamak istediğniiz hesap adını giriniz.
- LinuxPassword : Linux sunucularda resetlemek istediğiniz hesap adı için verilen şifre değeri gönderilmelidir.
.\Reset-AzureRMVMPassword -WindowsAdminName "HAdmin" ` -WindowsPassword "PassGenc13579" ` -LinuxAdminName "root" ` -LinuxPassword "PassGenc13579"
Yukarıdaki kod bloğunda parametre değerlerini gönderdikten sonra hangi subscription ile işlem yapmanız gerektiği sorulacaktır. Subscription seçiminden sonra bir ekran daha sizleri karşılıyor olacak ve bu ekranda ise asıl amacımız olan Resource Group adı sorulacaktır. Bunun sebebi belirtiğiniz Resource Group içerisindeki tüm sanal sunucular için şifre resetleme işlemini başlatıyor olacaktır.
Parametreleri doğru bir şekilde yazdıktan sonra script başarıyla çalıştığı zaman her sunucu için Powershell Console çıktılar verecektir. Herhangi bir hata olması durumunda sizlere log dosyası oluşturacak ve oradan ilgili hatayı takip edip sorunu çözebilirsiniz.