Yazımızın ilk ve ikinci bölümünde Fonksiyon kullanımın önemini, kullanım şeklini ve basit bir örnek yaparak anlatmaya çalıştık. Birkaç farklı örnek ile fonksiyonları anlayama devam edelim. Yine örnekler üzerinden kolayca ilerlemeye çalışalım. Geliştireceğimiz bu seferki fonksiyonda artık parametreler ile çalışmayı öğrenelim.
- Fonksiyon Adı : Verb-Noun ilişkisi – Get-ComputerInformation
- Parametre : Bilgisayar adını argument olarak göndermeye çalışalım.
- Script Block : 'Get-WMIObject' cmdlet'i ile ilgili class yapısı kullanılarak istenilen sorguları yazalım.
Yukarıdaki görüntüde görüldüğü gibi fonksiyonumuzun adı "Get-ComputerInformation" olarak belirlenmiş durumda gözlemleniyor. Bu fonksiyonun adında da anlaşılacağı gibi çalıştırıldığı zaman bilgisayarınız hakkında bir takım bilgiler vermesini gerekiyor.
Fonksiyon içerisinde yazılan satırları sırasıyla inceliyeylim. "Get-WMIObject" cmdlet 3 farklı şekilde kullanımı göreceksiniz. Bunların sebebi bu cmdlet içerisine farklı 'WMI Class' gönderiminden kaynaklanıyor. WMI Class diğer bir özelliği ise işletim sistemi içerisinde çok fazla class olmasına rağmen isimlerinden tam olarak ne yaptığını anlamanız mümkün gözüküyor. Cmdlet kullanımına dikkat ederseniz, "-ComputerName" parametresi sayesinde herhangi bir makineye DCOM protokolleri üzerinden remote makineye sorgular yapabilirsiniz.
Yukarıdaki fonksiyonu çalıştırdığınız zaman çalıştırdığınız "-ComputerName" parametresi karşına girilen makine adı hakkında WMI sorguları gerçekleşecektir. Bu örnekte kendi makine ismimi vererek ilgili fonksiyonun çalıştırılmasını sağladım.
Görüldüğü gibi fonksiyon çağrıldığı zaman WMI Sorguları çalışıyor ve "ComputerName" parametresine girilen değer doğrultusunda sorgular gerçekleşiyor. Fonksiyonu incelediğiniz zaman "ComputerName" parametresinin karşına alacağı değer değişebilir olduğunu fark edebilirsiniz. Bunun için çok fonksiyonumuza parametre tanıtalım ve nelerin değiştiğini görelim.
Zamanı geldiğini düşünüyorum artık!. Fonksiyonumuzun içerisine İlk Parametre tanıtımı gerçekleştirdik. Param ile başlayan, parantez açıp içerisine değişken tipini ve değişken adını tanıttıktan sonra parantezi kapatıp tanımlamayı gerçekleştirdik. Daha sonra fonksiyon içerisine gönderilen parametrenin "Get-WMIObject" cmdlet içerisinde kullandığını yukarıda görebilirsiniz. Burada temel amaç fonksiyon içerisine gönderilen parametre sayesinde fonksiyonun istenilen kısmında kullanılmasını sağlamaktır.
Bir sonraki yazımızda tanımadığımız parametrenin kullanımının detayına bakıyor olacağız.