Bu aralar benimde çok fazla zaman geçirdiğim ve zaman zaman kaybolduğum ama bir o kadar da keyif aldığım Kubernetes, sektörde hizmet veren yazılım firmasının göz bebeği durumunda olduğunu söyleyebilirim. Özellikle Kubernetes altyapısını yönetilen Azure Kubernetes Service üzerine devredip yönetiyorsanız Visual Studio Code ile gelen extesion kullanarak yönetimin verimliliğine ve keyfine varabilirsiniz. Visual Studio Code üzerinde bulunan bu extension size en basit haliyle, unmanaged veya managed cluster ortamlarınızı Visual Studio Code üzerinden kolayca yönetmenize olanak sağlıyor ve tek yapmanız gereken kubeconfig dosyası içerisinde gerekli yapılandırma bilgilerini hazır tutmanız.
Yaptığı işleri kısaca özetlemek gerekir ise,
Visual Studio Code üzerinden mevcut Cluster ortamnıız görebilir, pod, network, namespace gibi kaynaklarınızı yönetebilirsiniz.Herhangi bir Kubernetes cluster'ını yönetebilirsiniz. ( Azure, AWS, GCP ve daha fazlası ). Helm Repository içerisinde bulunan definition'ları görebilir ve bunları deploy etmenize yardımcı olur. Kubernetes içerisinde dağıtmış olduğunuz, uygulamalarınızın YAML definition kolayca editleyebilir, değişiklileri tekrar uygulayabilirsiniz. Kubernetes cluster yönetirken, kubectl içerisinde bulunan komutları hatırlamadan, Visual Studio Code üzerinde bulunan Command Platte özelliği ile kubectl komutlarını hatırlamadan çalıştırabilirsiniz.
Yukarıda gördüğünüz gibi Visual Studio Code üzerinde gelip Extension Sekmesinden Kubernetes eklentisine sahip olabilirsiniz ama ben genelde alışkanlığımdan dolayı komut satırı aracılığı ile extension yüklemeyi tercih ediyorum. Aşağıdaki komutları terminal üzerinde çalıştırarak önerdiğin Kubernetes Extensionlarını Visual Studio Code üzerine yükleyebilirsiniz.
code --install-extension ms-kubernetes-tools.vscode-kubernetes-tools
code --ipedrazas.kubernetes-snippets
Yukarıdaki komutlar sayesinde eklentileri yükledikten sonra, Visual Studio Code tekrar açtığınızda, eklentilerin başarılı bir şekilde yüklendiğini göreceksiniz. Şimdi ise eklenti sonrası karşımıza gelen özelliklere bakalım.
Kırmızı ile çizdiğim bölümlerden anlaşılabileceği üzere, Cluster ortamınızı, Helm Repository görebiliyorsunuz. Yüklediğimiz extensionlar arasında 'Kubernetes-Snippets' olan bize ise eğer herhangi uygulama dağıtımı yaptığımız zaman kullanacağımız controller definition için hazır şekilde bir template çıkartmak için kolaylık sağlamaktadır. Örneğini aşağıdaki şekilde görebilirsiniz.
Gördüğünüz gibi snippets yardımıyla definition hazır hali karşımıza çıkmaktadır. Örneğin Deployment definition seçip Kubernetes üzerinde yapacağınız deployment öncesi hiç uğraşmadan bu template'lere sahip olabilirsiniz.
Visual Studio Code ile Kubernetes extension özetle ne işe yarardığına baktık. Youtube kanalı üzerinde yakın bir zamanda video bulabileceksiniz.